Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Τριανταρίσατε κύριοι; Καιρός να προσέξετε υγεία του δέρματος σας!




Η δεκαετία των τριάντα είναι η καλύτερη περίοδος στην ζωή ενός άντρα! Βρίσκεται στο απόγειο του, τόσο από οργανική άποψη, όσο και από αισθητική. Είναι όμως και μια δεκαετία-ορόσημο, καθώς περνάει από την φάση της ανάπτυξης (εφηβεία) στην περίοδο της ωριμότητας. Αργά και σταδιακά αρχίζουν οι μεγάλες μεταμορφώσεις στην εξωτερική εμφάνιση, που γίνονται αισθητές κυρίως στην επόμενη δεκαετία, αυτή των 40.

Ο οργανισμός επιβραδύνει τους ρυθμούς παραγωγής κολλαγόνου, οπότε το δέρμα ξεραίνεται και αρχίζει να θαμπώνει, ενώ οι πρώτες ρυτίδες κάνουν την εμφάνιση τους στο πρόσωπο. Και η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει… Ο μηχανισμός γήρανσης έχει τεθεί σε λειτουργία, αλλά οι ρυθμοί γήρανσης καθορίζονται από πλήθος παραγόντων, όπως είναι η κληρονομικότητα, η ποιότητα ζωής, το άγχος, η διατροφή, κλπ. Η σύγχρονη επιστήμη όμως έχει ανακαλύψει τρόπους να επιβραδύνει κανείς την διαδικασία αυτή για αρκετά χρόνια, και τις μεθόδους που συνιστά παραθέτουμε στο άρθρο μας αυτό.

*      Κοιμηθείτε αρκετά!

Είναι συνηθισμένο και συνυφασμένο με τα νιάτα το να ξενυχτά και να διασκεδάζει κανείς μέχρι πρωίας! Φροντίστε όμως να αναπληρώνετε τον χαμένο σας ύπνο, για να ξεκουράστε την επιδερμίδα σας. Ο ενήλικας χρειάζεται κατά μέσο όσο 7 με 8 ώρες ύπνου σε καθημερινή βάση, για να δώσει στον οργανισμό του το απαραίτητο χρονικό περιθώριο ξεκούρασης και αναγέννησης. Για να δείχνει όμως κανείς νέος και φρέσκος, οι 9 ώρες ύπνου είναι ιδανικές!

*      Ασκηθείτε τακτικά!

Οι περισσότερες έρευνες έχουν καταδείξει, πως το μυστικό μιας νεανικής εμφάνισης βρίσκεται στην άσκηση! Δεν είναι απαραίτητο να λιώσετε στα γυμναστήρια, εάν κάτι τέτοιο δεν σας εκφράζει. Δύο με τρείς φορές τη βδομάδα από μισή ώρα έως τρία τέταρτα είναι αρκετά. Η άσκηση ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και μέσα από την  εφίδρωση αποβάλλει ο οργανισμός μας τις τοξίνες. Σπουδαίες ασκήσεις για την τόνωση του κυκλοφορικού και την διατήρηση μιας νεανικής όψης είναι το ποδήλατο και το σχοινάκι!


*      Κόψτε το κάπνισμα!

Το κάπνισμα είναι βλαβερό όχι μόνο για την υγεία μας, καθώς το τσιγάρο περιέχει 4000 χημικά, από τα οποία 400 τοξικά, αλλά και για την επιδερμίδα μας! Εάν καπνίζετε λοιπόν, καλό θα ήταν να το κόψετε, πριν αρχίσουν να γίνονται αισθητά τα σημάδια στο δέρμα σας. Ακόμη και η συνεχής έκθεση σας όμως σε ένα περιβάλλον γεμάτο καπνούς, σαν παθητικός καπνιστής, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην επιδερμίδα σας!

*      Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ!

Ίσως να γνωρίζετε ήδη ότι το αλκοόλ δεν είναι ότι καλύτερο για την επιδερμίδα μας. Ο κύριος λόγος είναι ότι τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν ζάχαρη, η οποία θαμπώνει την επιδερμίδα και βοηθάει τους ερεθισμούς και τις μολύνσεις. Εντάξτε στις καθημερινές σας συνήθειες το τσάι! Το πράσινο τσάι είναι εξαιρετικά ευεργετικό κατά της χαλάρωσης της επιδερμίδας. Εάν είναι δε οργανικό, τότε θα είναι απαλλαγμένο από τα όποια βλαβερά χημικά μιας συμβατικής καλλιέργειας, και η ευεργετική του δράση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη!

*      Ενυδατώστε καθημερινά το δέρμα σας

Το νερό χαρίζει ελαστικότητα στην επιδερμίδα μας, καθώς επίσης και μια ελκυστική λάμψη! Η ενυδάτωση δεν αφορά μόνο το πρόσωπο, αλλά όλο το σώμα. Καλό θα ήταν μετά το μπάνιο να χρησιμοποιεί κανείς τα κατάλληλα προϊόντα ενυδάτωσης για το σώμα και για το πρόσωπο!

*      Μην χρησιμοποιείτε σκληρά καθαριστικά προσώπου!

Εάν χρησιμοποιείτε σαπούνι ή κρεμοσάπουνο για τον καθαρισμό του προσώπου σας, τότε το πιο πιθανό είναι απομακρύνετε από την επιδερμίδα σας εξαιρετικά χρήσιμα έλαια και να προκαλείτε ξηροδερμία. Και αυτό γιατί με την πάροδο των ετών η επιδερμίδα χάνει όλο και περισσότερο την υγρασία της, και την έλλειψη αυτή την αντικαθιστά με τα έλαια, που διατηρούν την ελαστικότητα στα επιθυμητά επίπεδα. Αναζητήστε στο εμπόριο προϊόντα καθαρισμού προσώπου που ενυδατώνουν την επιδερμίδα, χωρίς να της στερούν τα αναγκαία έλαια. Επίσης μην χρησιμοποιείτε ποτέ ζεστό νερό, αλλά μόνο χλιαρό!

*      Καθαρίστε τακτικά την επιδερμίδα σας, απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα!

Η επιδερμίδα θαμπώνει τις περισσότερες φορές από την συσσώρευση νεκρών κυττάρων που δεν έχουν απομακρυνθεί με τον κατάλληλο τρόπο. Τα νεκρά δε κύτταρα είναι αυτά που επικάθονται στις ρυτίδες και τις δείχνουν ακόμη βαθύτερες, καθώς τις χρωματίζουν. Ιδανικά για τον τέλειο καθαρισμό της επιδερμίδας του προσώπου είναι προϊόντα που περιέχουν γλυκολικό ή σαλικυλικό οξύ, που έχουν την ιδιότητα να ξεκολλούν και να απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα από τα υγιή. Ο βαθύς καθαρισμός επαναφέρει την ζωντάνια και την λάμψη στο πρόσωπο σας!

*      Χρησιμοποιείστε κρέμα ματιών!

Τα μάτια, και κυρίως η επιδερμίδα γύρω από τα μάτια, προδίδουν την πραγματική μας ηλικία! Οι σακούλες και οι ρυτίδες κάνουν δειλά την εμφάνιση τους στην δεκαετία των είκοσι, γίνονται όμως εμφανείς και πιο μόνιμες κάπου μεταξύ της ηλικίας των 30 και 35. Και όταν πια σχηματιστούν, ιδίως οι σακούλες, δεν υπάρχει τρόπος να αναστρέψουμε την βλάβη, πέρα από την πλαστική χειρουργική. Γι αυτό λοιπόν είναι σημαντικό να ξεκινήσετε έγκαιρα την χρήση μια κρέμας ματιών, που θα απωθήσει στο απώτερο μέλλον ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

*      Χρησιμοποιείστε κρέμες προσώπου με ρετινοειδή!

Πρόκειται για μια ομάδα ουσιών που έχει πάρει την ονομασία της από την ρετινόλη, όπως οι γιατροί αποκαλούν την βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α είναι εξαιρετικά σημαντική για την υγεία του δέρματος, καθώς έχει μεγάλη επίδραση επί των επιθηλιακών κυττάρων. Τα ρετινοειδή έχουν την δυνατότητα να ενεργοποιούν τον οργανισμό και να παράγει κολλαγόνο, που είναι υπεύθυνο για την υγεία των αρθρώσεων και του δέρματος. Το κολλαγόνο χαρίζει νεανική όψη και λάμψη στο δέρμα, ενώ παράλληλα απαλύνει τις γραμμές έκφρασης ή τις ρυτίδες που αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους. Συνιστάται να ξεκινήσει κανείς την χρήση προϊόντων περιποίησης προσώπου με ρετινοειδή αρκετά νωρίς, ώστε να καθυστερήσει την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων φθοράς όσο μπορεί.

*      Προστατέψτε το δέρμα σας από την ηλιακή ακτινοβολία!

Έχει αποδειχτεί ότι η συνεχής και εκτεταμένη έκθεση μας στον ήλιο γερνάει την επιδερμίδα. Αφενός περιορίστε την έκθεση σας στην βλαβερή ακτινοβολία, ιδίως κατά τις πιο ζεστές ώρες της μέρας, αφετέρου προστατέψτε το δέρμα σας σε καθημερινή βάση, ακόμη και τον χειμώνα, με μια ενυδατική αντηλιακή κρέμα. Ο ήλιος είναι πηγή ζωής και ενέργειας, αλλά παν μέτρον άριστον…

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερο κόπο, ούτε μεγάλα έξοδα. Χρειάζεται θέληση και μια σχετική δέσμευση, χωρίς όμως στερήσεις και υπερβολές, ώστε να διατηρήσει κανείς με την πάροδο του χρόνου μια κατά το δυνατόν νεανική εμφάνιση, που θα του τονώσει το ηθικό και θα βοηθήσει στην διατήρηση μιας καλή ψυχολογίας. Άλλωστε πέρα από το εμφανές, η υγιής και νεανική  εξωτερική εμφάνιση που επιτυγχάνεται με φυσικούς τρόπους, αντανακλά έναν υγιή οργανισμό, ανθεκτικό στις εκάστοτε προκλήσεις!



Αλίντα Κανάκη
Μήτρας Δημήτρης

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου